• Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

  • Hoe wordt de veiligheid van de aankoop van onroerend goed gewaarborgd?

    Onroerend goed staat geregistreerd bij het Kadaster, een overheidsorgaan dat de eigenaar en eventuele hypotheken bijhoudt. Daarnaast moet elke verkoop via een notaris verlopen, die onpartijdig is en controleert of alle partijen zich bewust zijn van hun verplichtingen en de gevolgen daarvan.

  • Hoe lang duurt het totdat ik officieel eigenaar ben na het tekenen van de koopovereenkomst?

    De eigendomsoverdracht vindt normaal gesproken binnen 3 tot 4 weken plaats, afhankelijk van de snelheid van de betrokken partijen en de tijdige ontvangst van benodigde documenten door de notaris. Dit kan eventueel in overleg eerder of later gebeuren.

  • Wat bevat een brochure bij de aankoop van onroerend goed en hoe betrouwbaar is de informatie?

    De brochure bevat een samenvatting van informatie die publiekelijk beschikbaar is, maar kan niet garanderen dat alle relevante gegevens zijn verzameld. Ook kunnen interpretaties van ontwikkelaars erin staan. Het wordt aangeraden om altijd zelf verder onderzoek te doen.

  • Wat is de rol van de notaris bij de aankoop van onroerend goed?

    De notaris zorgt voor een onafhankelijke en deskundige afhandeling van de transactie, controleert of u handelingsbekwaam bent en legt afspraken vast in een notariële akte. Hij zorgt ervoor dat alles duidelijk is en voorkomt later twijfel over de gemaakte afspraken.

  • Wat is de rol van het kadaster bij vastgoedtransacties?

    Het kadaster registreert wie de eigenaar is van onroerend goed en welke rechten er aan verbonden zijn. De notaris meldt de eigendomsoverdracht aan het kadaster, dat de wijziging binnen één werkdag verwerkt en u een bevestiging stuurt.

  • Is een ondertekend koopcontract voor onroerend goed bindend?

    Ja, het koopcontract is bindend zodra het is ondertekend. Het niet nakomen van de verplichtingen kan leiden tot aansprakelijkheid voor de geleden schade, zonder tussenkomst van de rechter.

  • Waarom is een bodemonderzoek nodig bij de aankoop van onroerend goed?

    Een bodemonderzoek wordt uitgevoerd om de geschiktheid van de grond voor bepaalde toepassingen, zoals woningbouw, te controleren. Het onderzoekt ook de vervuiling van de bodem, die binnen bepaalde grenzen moet vallen voor hergebruik van de grond.

  • Wat houdt een erfdienstbaarheid in?

    Een erfdienstbaarheid is het recht om gebruik te maken van andermans grond, bijvoorbeeld voor overpad, uitzicht, of het recht van weg. Soms kan voor dit gebruik een vergoeding gevraagd worden, zoals in het geval van 'retributie'.

  • Wat is een aanbiedingsplicht bij de verkoop van onroerend goed?

    De aanbiedingsplicht verplicht de verkoper om de grond eerst aan de partij die in de eigendomsakte is genoemd, aan te bieden, voordat hij het aan iemand anders verkoopt.

  • Waarom staat LND Vastgoed niet onder toezicht van de AFM?

    LND Vastgoed biedt een product aan zonder beheer, wat betekent dat u zelf verantwoordelijk bent voor het beheer van de aangekochte grond. Daardoor is LND Vastgoed niet vergunningsplichtig op basis van de Wet financieel toezicht (Wft) en staat niet onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

  • Als ik kom te overlijden, wat gebeurt er met mijn aankoop?

    De grond zal, net als uw andere bezittingen, met tussenkomst van een notaris aan uw erfgenamen worden overgedragen.

  • Valt de grond in box 3?

    Ja, de aankoop zal waarschijnlijk worden aangemerkt als 'box 3 vermogen', vergelijkbaar met spaargelden en aandelen. De waarde moet in de meeste gevallen worden vastgesteld op basis van de verkrijgingsprijs. Het is raadzaam om contact op te nemen met uw belastingadviseur voor specifiek advies.

  • Wat houdt ruilverkavelingsrente in?

    Ruilverkavelingsrente is een rente die de overheid rekent om de kosten van herinrichtingen in het landschap te dekken. Dit kan het geval zijn wanneer agrariërs grond ruilen als onderdeel van een ruilverkaveling. De ruilverkavelingsrente wordt als zakelijke last geregistreerd in het kadaster. De rente kan bij de belastingaangifte worden afgetrokken.

  • Wat is de omgevingswet?

    De Omgevingswet, die op 1 januari 2024 in werking is getreden, maakt het omgevingsrecht eenvoudiger. Het bundelt wetten en regelgeving over ruimtelijke ordening, milieu, water, bouwen en natuur, en stelt één digitaal loket in voor het starten van ruimtelijke projecten, zoals woningbouw en windmolenparken.

  • Wat is een bestemmingsplan?

    Een bestemmingsplan beschrijft wat er mag gebeuren met de ruimte in een bepaald gebied. Het bevat regels over het gebruik van grond, de maximale hoogte van bouwwerken en meer. Bestemmingsplannen zijn bindend voor zowel burgers, bedrijven als overheden.

  • Hoe verloopt de procedure van een bestemmingsplan?

    1. Principeverzoek: Het college van burgemeester en wethouders neemt een standpunt in over medewerking aan het plan.
    2. Voorontwerpbestemmingsplan: De gemeente stelt het voorontwerp op, inclusief toelichting, regels en plankaart.
    3. Inspraak en overleg: Het voorontwerp ligt al zes weken ter inzage, waarna reacties word verzameld en beantwoord.
    4. Ontwerpbestemmingsplan: Het ontwerp wordt opgesteld na het verwerken van de reacties en ligt opnieuw zes weken ter inzage.
    5. Zienswijzen: Belanghebbenden kunnen hun zienswijzen indienen en deze worden beantwoord.
    6. Vastgesteld bestemmingsplan: Het bestemmingsplan wordt vastgesteld en gepubliceerd, waarna een beroepstermijn van zes weken volgt.


  • Hoelang kan de procedure van een bestemmingsplan duren?

    De procedure duurt in de regel minimaal drie jaar, afhankelijk van de complexiteit en uitzonderingen.

  • Vanaf welk bedrag kan ik grond aankopen?

    De aankoop is geschikt voor kopers met financiële reserves. Er is geen minimum vast bedrag, maar het is een product dat voor verschillende budgetten geschikt kan zijn.

  • Op welke criteria worden de locaties geselecteerd?

    De belangrijkste criteria zijn:
    - De grond moet niet vervuild zijn, wat wordt gecontroleerd door een verkennend bodemonderzoek
    - De prijs moet marktconform zijn.
    - Geen juridische of mileubesprekingen zoals natuurbescherming of monumentenwet.

    Daarnaast wordt er gekeken naar de toekomstige potentiële waarde van de locatie, bijvoorbeeld door bestemmingswijzigingen of strategische ligging nabij ontsluitingswegen.

  • Hoe komt de verkoopprijs tot stand?

    De verkoopprijs bestaat uit de agrarische waarde van het perceel (de waarde van de grond volgens de huidige bestemming), plus een opslag voor de verkopende boer, kosten van rentmeesters, bodemonderzoek en andere gerelateerde kosten. LND Vastgoed voegt een marge toe, zodat de verkoopprijs maximaal drie keer de inkoopprijs bedraagt.

  • Kan ik de grond ook schenken?

    Ja, het is mogelijk om de grond te schenken, maar de begunstigde moet op de hoogte zijn van de consequenties. Als de begunstigde jonger is dan 18 jaar, moet de wettelijke voogd ook tekenen.

  • Mag ik zelf gaan bouwen na een bestemmingsplanwijziging?

    Ja, als er geen aanbiedingsplicht is in de akte van levering, mag u na een bestemmingsplanwijziging zelf gaan bouwen, afhankelijk van de nieuwe bestemming.

  • Kan ik mijn eigen notaris gebruiken?

    LND Vastgoed werkt bij voorkeur met dezelfde notaris voor de overdracht, maar u kunt in overleg ook uw eigen notaris kiezen, bijvoorbeeld voor het legaliseren van een volmacht.

  • Wat is de taak van de Autoriteit Financiele Markten (AFM)?

    De AFM houdt toezicht op de financiële markten, zoals sparen, beleggen, verzekeren en lenen. Het doel is om het vertrouwen in de financiële markten te waarborgen en ervoor te zorgen dat de markten op een eerlijke en transparante manier functioneren.

  • Wat is de Wet op het financieel toezicht (Wft)?

    De Wet op het financieel toezicht (Wft) bevat een reeks regels en voorschriften voor de financiële markten en het toezicht daarop.